Informare și Consimțământ

• Programări • Localizare • 

• Centrul Medical Țuculanu • Bibliotecă Medicală Virtual㠕

 

• Legături utile • Pentru pacienți • Pentru medici •
• Istoria endoscopiei digestive • Un caz celebru de cancer colonic •

• Ce trebuie să știu despre... • Medicamente contraindicate • Regimuri •
• Sfaturi și regimuri în boli extradigestive • Informare și Consimțământ •

• Consimțământ esofago-gastro-duodenoscopie • Consimțământ colonoscopie • Fețele medicului tău •


Despre punctualitate
Despre comunicare
Despre datele personale
Despre însoțitori
Despre preț
Despre disconfort
Despre anestezie
Despre control
Despre recomandări
Despre biopsie
Despre tratamente endoscopice
Despre solicitarea de servicii și consimțământul în scris
Despre fețele medicului tău.

Stimați Pacienți,

Vă mulțumim că ați apelat la serviciile noastre și suntem onorați că v-ați lăsat sănătatea în grija noastră. Dacă ați avut încredere în noi solicitând o consultație sau investigație personalului Centrului Medical Țuculanu, vă rugăm să ne oferiți întregul credit, respectând indicațiile de analize, investigații, tratament și regim alimentar pe care vi le prescriem.

Fiind conștienți de responsabilitatea pe care o avem față de bolnavii ce-i avem în îngrijire, vă asigurăm că facem toate eforturile să oferim servicii de calitate europeană utilizând:

  • aparatură omologată și în perfectă stare de funcționare;

  • dezinfectanți eficienți și siguri pentru organismul uman;

  •  materiale consumabile de unică folosință (ace, seringi, cearceafuri, tampoane, pansamente, scutece absorbante, șervețele, folii de protecție, mănuși, pahare, etc.);

  • proceduri și tratamente de ultimă oră, dar verificate.

Înapoi la listă

Despre punctualitate

Încercăm să fim punctuali cu Dumneavoastră, dar vom petrece cu fiecare pacient atât timp cât are nevoie pentru îngrijiri sau pentru a-i explica pe larg diagnosticul și tratamentul. Din acest motiv este posibil să avem decalaje orare cu atât mai mari cu cât consultăm mai mulți pacienți și cu cât ne aflăm spre sfârșitul programului. Dacă se întâmplă astfel, vă asigurăm că motivele de întârziere sunt strict obiective și totodată ne cerem scuze și vă rugăm să fiți înțelegători cu noi.

Uneori întârzierile noastre sunt consecința faptului că unii pacienți vin mai târziu decât au fost programați și trebuie să decalăm programul. Pentru a elimina unul din principalii factori de întârziere, vă rugăm să respectați ora programării sau să ajungeți la cabinet cu 5-10 minute înainte.

De asemenea, vă rugăm să anulați din timp programarea dacă din diverse motive nu puteți să ajungeți la consultație.

Înapoi la listă

Despre comunicare

Ne străduim să fim cât mai conciși, deschiși, receptivi și înțelegători cu Dumneavoastră și problemele care v-au determinat să ajungeți la noi și suntem bucuroși ori de câte ori reușim să stabilim un dialog sincer, principial și necenzurat cu pacienții noștri.

Din păcate, deși suntem atenți și rezonăm afectiv la tot ce ne spuneți, nu suntem în măsură să vă ajutăm sau să vă consiliem în probleme extramedicale (familiale, profesionale, politice, religioase, etc).

Înapoi la listă

Despre datele personale

Deoarece consultațiile și acțiunile ce decurg din ele, pe lângă implicațiile medicale pot avea tot felul de consecințe medico-legale, administrative, sociale, economice, etc. (spre exemplu acordarea de concedii medicale, pensionarea, încadrarea în grade de handicap, amânarea examenelor, concursurilor sau ședințelor de judecată, prescrierea unor medicamente care altor persoane le pot fi nocive, prescrierea unor medicamente cu regim special), înainte de a intra la consultație vi se vor solicita date cu caracter personal: date de identificare, adresă, telefon, bilete de ieșire din spital, buletine de analiză.

Intrând în posesia acestor date, vă asigurăm că respectând secretul profesional nu le transmitem către terți și nu le utilizăm decât în scopul identificării și stabilirii corecte a diagnosticului Dumneavoastră.

Înapoi la listă

Despre însoțitori

Multă vreme am permis însoțitorilor să asiste la investigații dacă pacientul a fost de acord cu aceasta.  Am constatat însă că mulți bolnavi aveau rezerve să ne relateze toate simptomele sau condițiile în care acestea au survenit. Unii dintre ei, deși afirmau că sunt de acord cu participarea rudelor, aveau vizibile probleme de pudoare. În alte cazuri, tentativele însoțitorilor de a ne „ajuta”,  nu au făcut decât să ne limiteze mobilitatea. Au fost de asemenea cazuri când, la vederea puncției venoase, aparținătorului i s-a făcut rău. Din aceste motive, în prezent preferăm ca aparținătorii Dumneavoastră să rămână în Sala de așteptare și vă rugăm să acceptați să nu asiste la investigații și consultația propriu-zisă. Dacă sunteți de acord, ei pot să participe la sfârșit, la discutarea diagnosticului și la recomandările pe care vi le facem.

Înapoi la listă

Despre preț

Centrul nostru asigură servicii medicale doar contra cost, așa că vă rugăm să vă informați în prealabil de costul celor de care aveți nevoie.

Prețurile au fost fundamentate ținând seama de cheltuielile pe care le avem pentru a vă oferi un anumit serviciu medical la cele mai înalte standarde.

Din dorința de a vă oferi tarife cât mai mici, am stabilit niveluri minime de rentabilitate, astfel încât prețurile nu sunt negociabile.

Având în vedere că pentru investigațiile pe care ni le solicitați uzura aparatului este foarte mare (lucrăm cu echipamente ultrasensibile) precum și pentru că utilizăm materiale de unică folosință (mănuși, dezinfectanți, seringi, material moale, etc.), odată începută explorarea, chiar dacă aceasta va fi întreruptă înainte de vreme, indiferent de motive, se percepe prețul afișat în Sala de așteptare și Cabinetul de consultații.

Înapoi la listă

Despre disconfort

Din păcate majoritatea procedurilor medicale sunt neplăcute pentru pacienți dar sunt necesare. În fond, bolnavul solicită o procedură medicală de nevoie și nu de plăcere!

Și în cazul endoscopiei digestive diagnostice mulți dintre Dumneavoastră vin speriați pentru că fie au auzit de la alții cât de rele sunt tehnicile endoscopice, fie au avut chiar ei experiențe neplăcute în trecut.

Fără să susținem că nu veți simți nimic, vă asigurăm că datorită tipului de anestezie, calității aparatelor, experienței personalului și metodologiei de investigare, disconfortul din timpul endoscopiei este incomparabil mai mic decât cred majoritatea pacienților.

În fiecare zi auzim întrebarea „Asta a fost tot?” din partea unor pacienți care intră îngroziți în cabinet și își manifestă la sfârșit neîncrederea deoarece nu au suferit așa cum se așteptau.

Prin urmare, vă sfătuim să vă învingeți frica deoarece endoscopia nu este atât de neplăcută, dar este extrem de utilă pentru că evidențiază elemente de diagnostic pe care alte metode nu le pot furniza. Fără exagerare, metodele endoscopice sunt extrem de utile pentru precizarea diagnosticului, vă pot scăpa de operații sau chiar vă pot salva viața.

Înapoi la listă

Despre anestezie

În cazul în care veți fi supus anesteziei intravenoase și vi se comunică aceasta înainte de consultație, vă rugăm să aveți în vedere că după procedură, o perioadă de 1-2 ore, puteți să fiți amețit, să nu puteți merge sau să nu vă puteți coordona mișcările (vă puteți simți ca un om care a băut peste măsură). Din această cauză vă sfătuim să veniți însoțiți și să nu încercați să plecați singuri sau să conduceți mașina. În caz contrar ne declinăm orice responsabilitate referitoare la diverse evenimente nedorite survenite datorită faptului că vă aflați sub efectul drogurilor anestezice precum: căderea și diverse traumatisme suferite pe drumul de întoarcere, adormirea pe traseu, accidentele de circulație, pierderea banilor, expunerea la furturi și tâlhării, rătăcirea drumului spre casă, etc.

De asemenea este posibil să aveți amnezie (să nu țineți minte tot ce s-a întâmplat), astfel încât să nu rețineți sfaturile noastre ori să aveți diverse obiecții și observații referitoare la prețul serviciilor oferite sau să nu mai știți, cât și cum ați achitat consultația. Din acest motiv, dacă nu sunteți însoțit, preferăm să discutăm înainte de investigațiile care presupun anestezie despre tarife sau costul tuturor serviciilor prestate, iar indicațiile și toate explicațiile referitoare la starea Dumneavoastră de sănătate să vi le furnizăm la o întâlnire ulterioară gratuită.

Înapoi la listă

Despre control

Tot gratuită este și consultația de control la care vă prezentați în următoarele 15 zile, cu condiția să nu solicitați alte servicii sau dacă noua întâlnire este motivată de boli apărute ulterior.

Înapoi la listă

Despre recomandări

Suntem de acord să discutăm cu Dumneavoastră toate aspectele medicale legate de starea de sănătate, dar v-am fi recunoscători să nu insistați în mod exagerat să vă prescriem anumite investigații ori medicamente sau, dimpotrivă, să renunțăm la indicațiile care se impun. Vă asigurăm că vom recurge la toată onestitatea și priceperea noastră în cazul tuturor sfaturilor, indicațiilor și tratamentelor pe care vi le recomandăm.

Înapoi la listă

Despre biopsie

Mulți bolnavi nu sunt de acord cu recoltarea de biopsii (recoltarea unor mici fragmente de țesut din diverse organe) datorită credinței greșite că biopsia poate declanșa o formă de cancer sau altă boală gravă. În realitate biopsierea unui organ este o analiză ca numeroase altele (spre exemplu analizele de sânge) care se impune dacă se descoperă diverse leziuni la acel nivel. Biopsia este necesară pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului cel mai eficient. Subliniem că biopsia nu declanșează, agravează și nu duce la răspândirea unei boli. Deși ea se efectuează și în formele de cancer, recoltarea unei biopsii nu este sinonimă cu diagnosticul de cancer sau cu o altă boală gravă și incurabilă.

Înapoi la listă

Despre tratamente endoscopice

În cursul unei examinări endoscopice este posibil să descoperim diverse leziuni care necesită tratament endoscopic: polipi, hemoragii, stenoze, ulcere, etc.

Deoarece în cursul investigației este dificil să comunicăm cu Dumneavoastră, ar trebui să ne precizați dinainte:

  • Dacă optați pentru amânarea tratamentului într-un al doilea timp, după ce analizați amănunțit și alte metode de tratament, riscuri, beneficii, costuri;

  • Dacă aveți încredere că alegem cel mai potrivit tratament ținând seama de toate elementele cazului Dumneavoastră, inclusiv indicații absolute și relative, contraindicații, complicații posibile, etc.

Înapoi la listă

Despre solicitarea de servicii și consimțământul în scris

Probabil că semnarea unei Solicitări de servicii medicale și a unui Consimțământ informat are darul să vă sperie, dar recurgem la ele din următoarele motive:

  • respectarea drepturilor Dumneavoastră de pacient, inclusiv a celui de a fi informat înainte de a fi supus unei investigații sau proceduri terapeutice, pentru a putea alege în deplină cunoștință de cauză;

  • respectarea legislației naționale și europene în vigoare;

  • respectarea recomandărilor Societății Române de Endoscopie Digestivă (SRED) în ceea ce privește serviciile de endoscopie digestivă;

  • dorința de a vă oferi prestații medicale de calitate europeană;

  • protejarea Dumneavoastră de manevre potențial riscante;

  • protejarea noastră de acuzații false sau nefondate;

  • evitarea oricărei discuții neprincipiale între medic și pacient sau rudele acestuia.

În cazul manevrelor endoscopice vă punem la dispoziție Formularele de Consimțământ informat redactate și recomandate de SRED pentru esofagogastroscopie și colonoscopie.

Vă rugăm să priviți semnarea Consimțământului informat ca pe un act firesc, așa cum pentru servicii de altă natură încheiați un contract de prestări și nu să înțelegeți că îngrijirile pe care vi le oferim sunt nesigure sau periculoase.

 


Descarcă Calendarul 2022


Psihiatrie on-line

Consultații și rețete de Psihiatrie decontate de
CJAS Timiș


Trimite-ţi un mesaj la adresa webmaster@plusx.ro cu sugestiile Dumneavoastră despre acest site.



Toate paginile din această locaţie sunt publicate cu scop informativ, recomandările găzduite de portal având doar caracter orientativ deoarece o prescripţie medicală corectă se face doar pe baza unui consult clinic şi paraclinic amănunţit, astfel încât sfaturile noastre nu se pot substitui recomandărilor medicului Dumneavoastră.
Deşi datele prezente în aceste pagini precum şi e-mail-urile pe care vi le trimitem sunt atent verificate de medici, ele nu trebuie folosite sub nici o formă în scopul diagnosticării şi tratării oricărei afecţiuni sau pentru a înlocui medicamentele ori alte mijloace terapeutice prescrise de personalul medical autorizat care vă îngrijeşte sau supraveghează.
Data publicării: 15.01.2004 Ultima actualizare: 10.09.2022
Copyright © 2004 Psihiatrie On Line, emblemă şi marcă înregistrată Centrul Medical Țuculanu.